Dario R.Orioli

ac painter - multimedian artist

HZSU

 

  U povjerenju : Pušioničari smo ....          Htio bih kao prvo objasniti naš položaj samostalaca. Imamo staž i socijalno te osnovicu od otprilike 6.000 i nešto kuna. Socijalno i mirovinsko uplaćuje Ministarstvo kulture iz državnog proračuna. Dakle registrirani smo kao takvi i jedini smo legalni umjetnici u ovoj državi. Osim toga ništa drugo nemamo. Za novac se moraš sam pobrinuti što je u današnje vrijeme čista zamka. Svi su odjednom nakon rata, a podosta njih i ranije, bili umjetnici. Izlaže se svugdje, po štandovima u centru Zagreba i drugih gradova, galerijama na moru te u unutrašnjosti, dobijaju se atelijeri bez obzira tko si i što si, dapače većina ih ima prednost jer tebe ne gledaju kao nekoga tko je legalni umjetnik i kojemu je to jedino zanimanje. Znači već "pušiš" što se tiče love! Jedino ako su ti roditelji imućni i imaju dobre veze, onda imaš velike šanse uspjeti. Bez toga provedeš cjeli život ganjajući svoju zvijezdu i na kraju još uvijek neznaš kada si na redu. Tada se mreža zatvara i što si jamio jamio si pa si ti misli da si trebao ovo,trebao si ono.

                   Ali shvatio sam napokon. Moja je preporuka samostalcima da iskoriste socijalu, jer ako nemaš mjesečno privređeno i knjiženo 1400 kn,čak  i do 3000 imaš pravo na nju (?). Trebaš se samo javiti socijalnom u tvojoj općini i po zakonu mora te slijediti minimalna naknada od 800 kn + vaučar za struju od 200 kn te režije u vrijednosti, ako si u Zagrebu od 400 kn. Dovoljno za mir božji, pa onda 4 puta po 500 kn jednokratna pomoć, te 900 kn za drva, važno je da imaš peć na drva , ali nemoraš davati potvrdu da si ih i kupio ( to je good ). Možeš si uzeti i obrok u pučkoj kuhinji, ako ti nije neugodno. Ja se za vrijeme primanja socijale ( negdje otprilike 2 god ) nisam hranio u toj pučkoj kuhinji. Menza na akademiji je ok.  Problem je jedino stavka ugovora za socijalu da im omogućuješ svojim potpisom da ti sjednu na nekretnine. Ne kaže se dali jednu jedinu ili ostale ili sve. To može biti zamka , ali lično nisam dugo bio pod njihovom skrbi pa me baš to i ne zabrinjava

                Zatim , iskoristi bolovanje , naravno ako si bolestan i imaš sve potvrde iz bolnice, sa hitnog prijema ili sa bolničkog odjela ili svojeg doktora. Tu ti je već pozicija bolja. Uplaćuje ti se na ime bolovanja , ali tek nakon 45 dana što si odbolovao i ako dalje boluješ, 70% od osnovice kao samostalcu. To je već puno bolja situacija za nas. Oko 3000 svaki mjesec, i svaki drugi mjesec 3500 otprilike kn sjeda ti na račun što bi bilo dobro da je i inače tako, može čak i manje i to bi bilo ok. Ja sam bio na bolovanju 6 mjeseci i pokušavam produžiti na što više mogu jer zaslužio sam to osjećam, sa 64 i pol godina bez da sam ikad prije iskoristio bolovanje ( a mogao sam ) !

Još jedna važna moja misao..Trebali bi kao samostalci dobijati barem 500 kn mjesečno, ako ne i 1000 da imamo barem za režije pa neka nam kasnije mirovinu smanje za toliko. Bilo bi najbolje d imamo mogućnost odabira, dali ništa ne dobijati, dali 500 kn dobijati ili 1000 kn. To bi ja zvao pravom demokracijom! 

 Tu dolje malo o samoj udruzi ..podosta stariji tekstovi, ali još uvijek su neki aktualni

O Financijskom izvješću HZSU -a 

   2014.         NETRANSPARENTNOST U FINANCIJSKOM IZVJEŠĆU OKO TOGA KAMO ODLAZI NOVAC OD ČLANARINE ( MANJE VIŠE OKO 380. 000 KN GODIŠNJE ŠTO U DESET GODINA IZNOSI 3 MILIONA I 600 00 KN ,BAŠ NIJE ZA BACITI JELDA?).  NEKI OD ČLANOVA NE PLAĆAJU REDOVNO ČLANARINU (  KAO JA KOJI SAM PRESTAO JER MI NIJE PODOSTA TOGA JASNO, A I ČINI MI SE U OVOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI DA JE IZRAZITO PREVISOKA ), NA MOJE USMENI ZAHTJEV DA MI SE OBJASNI NA ŠTO SE UTROŠI NOVAC KAŽE MI SE ( MARKO STANIĆ ) DA ĆE BAŠ SAD DOĆ POPRAVITI RADIJATORE. I TO BI TREBALO BITI OZBILJAN ODGOVOR NAŠEG DUGOGODIŠNJEG TAJNIKA .  Izgleda da im je plaća veća od naše osnovice, a i pogodnosti , beneficije su im skoro pa neograničene..dolje navađam koje *)):

               U današnje vrijeme 2016. na stranicama HZSU-a postoji link ( ako se ide na AKTUALNO  tu je bilanca ) . Ali ako idete na ovaj link takodjer preko AKTUALNO prvo ti upadne u oči da HZSU dobije i od članarineoko 370.000kn i od Ministarstva lovu od otprilike 800.000kn ( valjda za plaće zaposlenika i naknadu korištenja prostora koji je valjda u najmu).  Ali samo od članarine u 20 god sakupi se milion eura, ha šta reć , moglo se kupiti atelijera i atelijera za tu lovu, pa i jedan prigodan veći prostor koji će bit u vlasništvu HZSU-a , a ne da se stalno plaća najamnina , što je vreća bez dna. Jedan dio para se djeli nekome od zaposlenika ili iz uprave HZSU-a, za odvojeni život, za autogume, za prijevoz i za materijalne troškove -  Mi slobodnjaci očito nismo ti zaposlenici mi smo očito samo topovsko meso za odstrijel. Ti materijalni troškovi se spominju više puta na jednom obrascu ( naravno ni specifikacije nema ). Zatim dodjeljuju se i sredstva tj rashodi za radnike. Financijsko izvješće je sad dostupno na njihovim stranicama! Kao što sam rekao i vidi se kako se živi na naš račun..Kao što ste vidjeli od članarine se skupi oko 370.000 kn godišnje, dostatno za dobar đeparac svakom od zaposlenika u sferi umjetničkih likovnih djelatnosti u HZSU-u, za 6 djelatnika u HZSU-u. Općenito imaju pogodnosti za prijevoz, za rad na terenu, odvojen život, naknade troškova zaposlenima ( tu ne spadaju plaće ), kao što sam već i napomenuo i za auto gume. A nama samostalcima nisu potrebne takve naknade? Zar bi mi trebali autostopom obavljati svoje poslove, nekima isto trebaju naknade za autogume,  pa ovojen život, pa i mi smo mžda ovojeni od najbližih pa božičnice, plaćeni godišnji, a o menzi da i ne govorim itd,itd?                                                                                                                                                                                Sad dolazi najbolje ...  Naknade troškova članovima u predstavničkim i izvršnim tjelima, povjerenstvima i slično..Ma nemoj i slično vele..80 tisuća za 2015 ili 2016. Nije im dosta to što konkretno piše već se mogu izmišljati neke nove igre za koju se pobere novac (?) U ova izvršna tjela, vjerojatno spada i Upravni odbor, i tajnik možda? Al Nadzorni odbor ne spada JER GA NITI NEMA. Pa nisu ludi da im se nadzire rad.                                                                                                                           Ostale prihode i troškove si dešifrirajte, posjetite to financijsko izvješće AKTUALNO ....pa da se uvjerite tko, koga, kada , gdje i zašto ?

20.svibanj 2016. 

                Obilježavalo se ( 5.svibnja, 2015.) 50 god. HZSU-a!. Da je to prava profesionalna udruga , zajednica,  popratilo bi se to prigodnom monografijom, ali ništa od toga. Nisu se udostojili pozvati članove na neki domjenak, da i mi znamo da je godišnjica HZSU-a . Vjerojatno oni "slavili" bez članova koje "pljačkaju" iz godine u godinu visokim članarinama i o kojima debelo ovise!! Kažu da nemogu ništa napraviti za nas članove u smislu poboljšanja standarda jer nije povoljna ekonomska situacija. Ma nemojte..snizite članarinu na 50 kn pa da vidite sreće kod članova. U toj udruzi radi u administraciji ekipa koja živi na naš račun, nisu oni krivi , ali tako je netko poslagao karte u svoju korist, a tko, može se samo nagađati. Oni ne mrdnu prstom za nas osim što su posrednik između Min kulture i nas članova, i izprintaju nam neke potvrde, ali da nema nas nebi bilo ni tih zaposlenih.  Debelo naplaćuju to posredništvo i od nas preko članarine i od Ministarstva.  Da mi je znati što njih šestero, zaposlenih rade po 8 sati dnevno, sigurno ne na tome da se naš status pravilno vrednuje u ovom hrvatskom društvu (?) (Žao mi je ekipo, ali ljut sam )

                 Za novi Upravni odbor OD 2015.na čelu sa Hrvoje Kovačevićem, koji ne drži do svoje zadane riječi i za one prethodne Upravne odbore na čelu sa svim mogućim imenima predsjednika kao i za, nazovimo ga tajnika,  moja ocjena je minus 1, da baš ne velim minus neznam koji ! Nisu za konstruktivni dijalog, vjerojatno ne znaju što to znači, osim 2014-te, kada su me primili na razgovor i dan danas mi spočitavaju tu godinu kao, razgovarali smo onda i sad više nije potrebno razgovarati, drugim riječima skini nam se više....

 ..Pročitajte si malo ovo ispod..pisano je u različitim vremenskim periodima, ali mislim da je dosta shvatljivo!

              Zbog takvog licemjernog ponašanja  te zajednice zaželim da me se izbaci iz nje i  da više ne živim u zabludi o umjetničkim udrugama i umjetnosti općenito u HR

22.veljače 2016. 

                Baš si ovih dana razmišljam o ovome...novac Ministarstvo kulture prosljeđuje HDLU-u koji je nama samostalcima konkurencija, dapače i šikanira nas, a opet to isto Ministarstvo nama samostalcima uplaćuje novac za mirovinsko i staž. Dakle mi smo pod njihovom ingerencijom. To je jako kontradiktorno. Kad ne bi isplaćivali te ogromne sume novaca HDLU-u i nekim drugim likovnim udrugama, nama samostalcima ( registriranim umjetnicima) bilo bi to dostatno za sve ono što i ostali zaposlenici u drugim sferama imaju, a mi nemamo. Opet smo došli na istu prijašnju temu...Za prijevoz, za otpremnine, za odvojeni život , godišnji odmor, bilo bi dostatno i za vlastitu menzu tj. jeftiniju prehranu, božićnicu, uskrsnicu  itd.

 12. 2014.

                SISTEM GLASANJA U HZSU-u ZA ONE KOJI ĆE SUDJELOVATI U RADU SKUPŠTINE, TOTALNO NEPOŠTEN!                    PO STANIĆ MARKU ( NAŠEM VJEČNOM besmrtnom TAJNIKU ) , KOJI OČITO ČVRSTO DRŽI HZSU-ove UZDE U SVOJIM RUKAMA , JER IZGLEDA IMA NEKE POSEBNE VELIKE KORISTI , DALI MATERIJALNE  (?)). DAKLE G. MARKO KAŽE DA  JE TO NAJVEĆA DEMOKRACIJA !! ?? DA OBJASNIM :

                ČLANOVI HZSU-a DOBIJU NA KUĆNE ADRESE DVIJE LISTE ZA GLASANJE. JEDNA LISTA JE LISTA KOJU PREDLAŽU STRUKOVNE UDRUGE GDJE JE ISTAKNUTO OKO 20 -30 tak KANDIDATA, ALI VI MORATE , AKO HOĆETE DA BUDE PO PROPISU, ZAOKRUŽITI SAMO DESET KANDIDATA. DRUGA JE PODUŽA LISTA GDJE SU IMENA I OVIH SA OVE PRVE LISTE I OSTALA IMENA ČLANOVA HZSU-a .

                DAKLE VEĆ JE TO NE RAVNOPRAVNOST DA SE NEKA IMENA POJAVLJUJU DVA PUTA U TIM LISTAMA , A OČITA JE NEPRAVILNOST U TOME DA ZAŠTO UOPĆE NEKOGA ISTICATI NA POSEBNOJ LISTI  I TO JOŠ OD STRUKOVNIH UDRUGA KOJE RADE ŠTETU NAMA SAMOSTALCIMA NE PRIZNAJUĆI USTVARI ČINJENICU DA SMO MI JEDINI KOJI SMO REGISTRIRANI KAO UMJETNICI, TEČE NAM STAŽ I SOCIJALNO ZA RAZLIKU OD DRUGIH KOJI SE U SLOBODNO VRIJEME BAVE IZ HOBIJA NAZOVIMO TO UMJETNOŠĆU!!                                                                                                                                                                 DAKLE  TA IMENA O KOJIMA SAM GOVORIO  SE IONAKO  NALAZE I  NA DRUGOJ LISTI, E U TOM I JEST PERFIDNOST I ŠTOS JER SE LJUDIMA NEDA ČITATI ONA DRUGA IMENA NA DUŽOJ LISTI I TRAŽITI GDJE JE EV. NJIHOV KANDIDAT PA IZ ČISTE LIJENOSTI DA SVE TO ŠTO PRIJE ZAVRŠI ZAOKRUŽE NEKOG KOGA ZNAJU SA TE PRVE LISTE , A MOŽDA ČAK I NEKOG KOGA NE ZNAJU SAMO DA TO ŠTO PRIJE ZAKLJUČE...KAD SAM TO SPOMENUO NAŠEM VJEČNOM TAJNIKU STANIĆ MARKU ON SE ČUDI I NIJEČE UPORNO DA TO NIJE TAKO I DA JE TO NAJDEMOKRATSKIJE....E MARKO , MARKO , KADA ĆEŠ U MIROVINU, TU SI DUŽE OD MENE , A JA ĆU PRIJE TEBE U MIROVINU, TO MI ISTO NIJE JASNO?......KOLIKI TVOJ STAŽ MORA BITI ? A ŠTO JE SA ČLANOVIMA KOJI NISU NITI U JEDNOJ STRUKOVNOJ UDRUZI , NEGO SU SAMO U HZSU-u ..KAKVU ONI IMAJU ŠANSU DOĆI NA OVU PRVU LISTU KOJU PREDLAŽU UDRUGE? NA TO PITANJE ODMAHNE GLAVOM I POTVRDI DA IMA TAKVIH I TO JE SVE (!!!!??) 

               O SAMOM BROJANJU GLASOVA : TO JE IZGLEDA NAJ DEMOKRATSKIJE..NITKO IH NE NADZIRE I NITKO IM NEMOŽE NIŠTA BEZ OBZIRA KOGA I KAKO POSTAVE I NA KOJU FUNKCIJU!

               JOŠ DA OBJASNIM ZAŠTO IM JE VAŽNO DA STRUKOVNE UDRUGE PREDLAŽU KANDIDATE... Zato da se umreže vodstva tih udruga sa vodstvom HZSU -a i da se onemogući stvarno samostalno odlučivanje HZSU-ovaca što bi dovelo do toga da bi oni i u tim udrugama i općenito na nivou grada i republike poduzeli važne korake u postizanju i ostvarivanju svojih prava, a to su npr da se već jednom shvati tko ima prioritet za dobijanje atelijera, nagrada, izložbi, sredstava za projekte itd itd 

  NEKE SU SE STVARI MALO PROMJENILE , ALI KAŽEM MALO . VEĆINA BITNIH  STVARI I TO ONIH LOŠIH, OSTALE SU ISTE , A TO SU

               OVO DOLJE PISANO JE 2013. GOD. KAD JOŠ NIJE BILO TIH PODATAKA NA STRANICAMA HZSU-a ŠTO SE IPAK POČELO DOKUMENTIRATI , NAVODNO OD 2013.GOD.NA OVAMO. ALI ŠTO SE DEŠAVALO DO TE 2013. PREDSTOJI NAM MAŠTATI I ZAMIŠLJATI. SIGURNO JE BILO SVE PO PROPISIMA, ALI KAKVIM , NARAVNO NEPOŠTENO POŠTENIM.

 

1. NETRANSPARENTNOST NA WEB STRANICAMA ZAJEDNICE. NEMA IMENA ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA, PREDSJEDNIKA I OSTALIH ZAPOSLENIH U UDRUZI. PA ZAR NIJE PRIRODNO DA SE KAO I NA SVIM INFO STRANICAMA DRUGIH ZAJEDNICA ILI UDRUGA SPOMENU I IMENA U TIM ODBORIMA ?  SAZNAO SAM  DA IMA IMENA ALI ONA SE MORAJU "DAWNLODATI" DA BI SE PROČITALA... PO MENI BI ONDA BILO NAJBOLJE DA POSTOJI SAMO JEDAN GUMB NA STRANICI KOJIM "DAWNLOADAŠ" CJELU STRANICU PA SI JE ČITAJ DOMA AK UOPĆE IMAŠ KOMPJUTER, A UMJETNICI SU KO LUDI BEZ KOMPA)(((                                                                                                                                                                                Dobro, ipak se to na moj osvrt promjenilo , sad to manje više štima !  Ali i to se promjenilo sad je sve transparentno , no to nam ne pomaže već samo potvrđuje da djelatnici žive na naš račun i na račun Ministarstva kulture.

pisano prije 2014. god.

3.  U STATUTU  IMA TOČKA KOJOM SVAKI ČLAN MOŽE PRIDONIJETI POBOLJŠANJU STANDARDA ČLANOVA SAMOSTALNIH LIKOVNIH UMJETNIKA, ALI TO JE SAMO FORMALNOST JER KADA TO PREDLOŽIŠ A PRIJEDLOG JE KONSTRUKTIVAN, TADA DOŽIVIŠ BOJKOT , MINIRANJE OD TOG ILI UPRAVNOG ODBORA ILI NEKOG TREĆEG, RECIMO MARKA . I to se ipak promjenilo, ali samo utoliko što su me jednom u 2014. pozvali da iznesem svoje mišljenje i prijedloge, ali samo to , za rješenje toga su rekli da je ekonomska situacija loša i da se to nemože realizirati ( monografija, menza i drugo ) Kao nama je članovima ekon. situacija dobra pa možemo plaćati enormno visoku cjenu članarine od 300 kn godišnje!!

O TOME DA NEMAMO NIKAKVA SPECIJALNA PRAVA U STVARNOM ŽIVOTU NITI SLOVA OSIM DA SE MOGU DOBITI POTVRDE OVE ILI ONE, A SVE DRUGO NAS VODI VEGETIRANJU I DA JE BOLJE DA ŠUTIŠ AKO NE ŽELIŠ DA TE SE IZBACI. ČLANOVI POMALO RAZUMJU PROBLEMATIKU HZSU-ovaca , ALI TO JE SAMO TO! BOJE SE DA IH SE IZBACI IZ ČLANSTVA PA ZBOG TOGA NE REAGIRAJU TE I DALJE TRPE OVAKVO STANJE GDJE SU LJUDI TREĆEG REDA.  Vaš odani JA!